Γιώργος Ιωακειμίδης: Χειρότερη κυβέρνηση από του Σαμαρά – Βενιζέλου, για την Αυτοδιοίκηση, δεν υπήρξε

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Από προχθές που ήρθα στο συνέδριο, καρφί στο μάτι μου είναι το σύνθημα του συνεδρίου: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, χτίζουμε την Ελλάδα από την αρχή.
Εγώ καμία ευθύνη για τη χώρα δεν θέλω να αναλάβω. Αν καταφέρω να χτίσω το Δήμο μου, να κρατήσω τον Δήμο μου όρθιο, θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής. Και φαντάζομαι το ίδιο και η κυρία Τσανάκη, το ίδιο και ο κύριος Μώραλης, το ίδιο και ο κύριος Χατζηδάκης…
Και σε όλη τη χθεσινή εισήγηση ακούω προτάσεις όπως: «Ήρθε η ώρα της ανατροπής». «Πρέπει να κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας». Εμείς. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα τα καθημερινά του Δήμου μας, θα κάνουμε όλα αυτά. «Με αφετηρία το συνέδριο αυτό, να γίνει η επανεκκίνηση της χώρας». «Στόχος μας ένα ισχυρό επιτελικό κράτος». «Να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας…» και άλλα πολλά τέτοια.
Είναι πάρα πολύ ωραία αυτά, αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι εκφράζουν το Σώμα και τη διάθεση του Συνεδρίου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθούμε να κάνουμε μία στόχευση με κέντρο τη χώρα… Προφανώς όλοι αν στήσουμε τον Δήμο μας καλά, θα ωφεληθεί η χώρα. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αλλά αυτό που εμείς επιλέξαμε να κάνουμε, είναι να δουλέψουμε στους Δήμους μας. Αν τα καταφέρουμε εκεί, πραγματικά θα έχουμε συνεισφέρει στη χώρα. Δεν είναι όμως το ζητούμενο αυτό.
Και εγώ λέω ότι όσο ο οικονομικός κατήφορος της Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα είναι τα συνέδριά μας. Δείτε πόσο εκφυλίζονται τα συνέδριά μας, παρά την διαφορετική εικόνα που προσπαθεί να δώσει η πλειοψηφία, φορά τη φορά. Χθες 2 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, δεν είχαμε απαρτία. Δεν είχαμε τους 250. Σήμερα πιάσαμε τους 330. Σε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, σε μια καταπληκτική πόλη, που υπάρχει εύκολη πρόσβαση, που είναι πληρωμένα τα έξοδα και λοιπά. Και παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των αιρετών, που δεν έρχεται. Που είναι πάρα πολύ κουρασμένο και απογοητευμένο.
Η ανάγκη του καθενός μας να μοιραστεί τον πόνο του με τους υπόλοιπους από εμάς, χωρίς πια να πιστεύει ακόμα ότι στο βάθος υπάρχει φως και ζώντας μια ταλαίπωρη ζωή, γιατί αυτό ζούμε, στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε όρθιους τους Δήμους μας, υποφέρουμε καθημερινά προσπαθώντας να απαντήσουμε στα πιεστικά προβλήματα. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας.
Σε μια κοινωνία που είναι παθητικός αποδέκτης όλων όσων συμβαίνουν αυτά τα 7 χρόνια, άλλο τραγικό αυτό, δεν έχουμε συμπαραστάτες και δεν φαίνεται να αντιδρά σε τίποτα, από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δεν φαίνεται να έχει καμιά διάθεση να αγωνιστεί για κάτι διαφορετικό.
Διαδοχικές κυβερνητικές αλλαγές, που καμιά δεν κατανόησε τον δικό μας αγώνα, που καμιά δεν κατάλαβε τη δική μας αγωνία – και το λέω με πόνο ψυχής και για αυτή την κυβέρνηση, που θα ήθελα διαφορετικά να έχει λειτουργήσει – γιατί κανείς δεν καταλαβαίνει, από αυτούς που έχουν κυβερνήσει, ότι οι Δήμαρχοι και γενικώς οι αυτοδιοικητικοί, είναι ένα διαφορετικό είδος. Είμαστε ένα διαφορετικό είδος. Αν δεν έχεις κάνει αυτοδιοικητικός, δεν καταλαβαίνεις τι θα πει Δήμαρχος. Κάθεσαι στο Υπουργείο και γνωμοδοτείς. Και παίρνεις αποφάσεις. Αυτό που εμείς ξέρουμε, δεν το ξέρει κανένας.
Και εγώ δεν λέω να το ξέρει η Κεντρική Διοίκηση, ούτε θα έπρεπε η Κεντρική Διοίκηση να έχει περάσει από τα έδρανα του Δημάρχου για να μπορέσει να κάνει αυτά που θέλουμε. Έπρεπε όμως να σκύψει το αυτί της στην καθημερινότητά μας, να καταλάβει τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, να μη βιάζεται να παίρνει θέσεις και εν πάση περιπτώσει αν δεν τα ξέρει όλα αυτά, ας ρωτάει τους Δημάρχους τους φίλους της, για να αντιλαμβάνεται τι πρέπει να γίνει. Για να μην έρχεται σε ρήξη και κόντρα καθημερινή με πράγματα που εύκολα θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί.

Βαδίζουμε διαρκώς μόνοι, σε έναν δρόμο που αλλάζει συνεχώς, με θυμωμένους πολίτες, που αναζητούν πρωτίστως την τιμωρία των άλλων και δευτερευόντως τη δική τους σωτηρία. Άλλο μεγάλο πρόβλημα αυτό. Ο πολίτης σήμερα θέλει να τιμωρήσει πρώτα από όλα. Δεν λέει τι είναι το καλύτερο. Θέλω να τιμωρήσω εσένα, που άρχεις.
Ο μεγάλος Αντόνιο Γκράμσι, είχε πει: το παλιό έχει πεθάνει, το νέο δεν έχει γεννηθεί, είναι η εποχή των τεράτων. Αυτή ζούμε. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και θα κρατήσει πολλά χρόνια ακόμα. Και εμείς επιμένουμε να διοικούμε σε μια τέτοια εποχή. Που σημαίνει τι; Που σημαίνει οι ακραίες μορφές είτε της μιας είτε της άλλης κυβέρνησης, θα κερδίζουν εκλογές, θα κερδίζουν χρόνο, τα φαινόμενα τα βλέπουμε, τα είδαμε και το ’14 στις δικές μας εκλογές, θα συνεχίσουν με ακόμα πιο έντονο βαθμό, τα βλέπουμε στην Ευρώπη, που αυτή τη  στιγμή το μεγάλο ερωτηματικό είναι: θα έχουμε ενιαία Ευρώπη; Θα έχουμε ευρώ;
Δηλαδή, δυο προβλήματα έχει η χώρα, τεράστια. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Το ένα είναι η Τουρκία και το μεταναστευτικό και το δεύτερο είναι αν η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει. Όσα και αν κάνουμε εμείς, εγώ δεν λέω θα τα αφήσουμε αυτά, αλλά στο βάθος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε πάντα ότι αυτά τα δύο είναι ανοιχτά. Κινδυνεύουν τα πάντα να ανατραπούν την άλλη στιγμή. Έχουμε τις εκλογές στην Ιταλία, αν ο Ρέντσι παραιτηθεί, θα έρθει ο Γκρίλο. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανόν πάρα πολύ κακές εξελίξεις. Και όχι μόνο. Στις εκλογές στην Αυστρία. Δηλαδή μεσολαβούν πάρα πολλά πράγματα, δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε.
Να πάω στα θέματα που δεν λύθηκαν και θα φανταζόμουν διαφορετικά να τα έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Οικονομική καχεξία. Το να στερούμαστε 200 εκατομμύρια, δεν είναι καθόλου απλό. Γιατί; Θα μπορούσε να πει κάποιος: το ’09 με το ’10 οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν κατά 500 εκατομμύρια και το ’11 με το ’12 οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν 900 εκατομμύρια. Τώρα μιλάτε για τα 200; Ναι, μιλάμε για τα 200, γιατί τότε ακόμα είχαμε λίπος, τότε ακόμα δεν χρωστάγαμε και άρα μπορούσαμε να τα ρίξουμε στο βάθος, αλλά σήμερα, 7 χρόνια μετά, ο καθένας μας ξέρει πόσο πολύ τυραννιέται καθημερινά για να μπορέσει να αντέξει και να κρατήσει τον Δήμο του ανοιχτό.
Υπάρχει μια κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ. Είδα λίγο τι έφερνε ο ΕΝΦΙΑ στο κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Το 2009 ο ΕΝΦΙΑ ήταν 240.000.000. Το ’10 έγινε 480.000.000, το ’13 έγινε 2.750.000.000, το ’14 έγινε 3.400.000.000, όπως μένει και τώρα. Είναι ένας τεράστιος φόρος που πολλαπλασιάστηκε και άρα είναι πολύ… θεωρώ πάρα πολύ ουσιαστική την κουβέντα τον θέλουμε ή δεν τον θέλουμε ως Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Διότι στη συνείδηση του λαού είναι κάτι πάρα πολύ καταδικασμένο.
Από την άλλη, αν θέλαμε να δώσουμε μια ανάσα στους Δήμους, είναι μια κουβέντα που πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας πρώτα και με το Υπουργείο  μετά, αν ένα ποσοστό του ΕΝΦΙΑ, 10%, 20%, έρχονταν στην Αυτοδιοίκηση επιπροσθέτως των ΚΑΠ, ναι, θα μπορούσε να πάρει ανάσα  η Αυτοδιοίκηση. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο και αυτό θέλει μία μεγάλη συζήτηση για να τη δούμε πώς και τι, ώστε να μη φορτωθούμε εμείς ότι θα γίνουμε οι φορομπήχτες που θα παίρνουμε αυτόν τον φόρο.
Έγινε ένας νόμος του Σπίρτζη τον Αύγουστο, 8 Αυγούστου, επιστρέφοντας από τις διακοπές είχαμε προγραμματίσει όλοι να δημοπρατήσουμε έργα, να κάνουμε προμήθεια, και ξαφνικά βρισκόμαστε στο μηδέν. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες, το θέμα με τα έργα τώρα λύνεται, με τις προμήθειες ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά ανοιχτά, γιατί; Αν δηλαδή εμείς έχουμε τρεις δραχμές, τρία ευρώ, να κάνουμε τρία πράγματα για να κινηθεί και να πάψει η ανεργία στη χώρα, είναι δυνατόν να σταματάμε από αυτό; Μα δεν γίνεται. Δηλαδή πιεζόμαστε, χάνουμε κοινοτικούς πόρους, χάνουμε πόρους από την Περιφέρεια. Είναι φοβερό να υφιστάμεθα  τέτοια ταλαιπωρία.
Το πολυνομοσχέδιο ή το νομοσχέδιο σκούπα. Ενάμισι χρόνο τώρα περιμένουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ξεκίνησε με είκοσι-τριάντα άρθρα, έφτασε στα 160. Φταίει η ΚΕΔΕ; Μάλιστα, γιατί βάζαμε βάλε και αυτό, βάλε και εκείνο, βάλε το άλλο. Εγώ θυμάμαι τον κύριο Κοιμήση να λέει δεν έχει κανένα νόημα αυτό, μην το ψηφίσουμε, δεν έχει καμία σημασία. Για εμάς είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Ερχόταν ο άλλος έλεγε θέλω και αυτό. Το φτάσαμε 162, ξεχειλωμένο. Από μια μεριά έχει δίκιο ο Σκουρλέτης που λέει και τι θέλετε να ψηφίσω τώρα; Αλλά η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Εγώ ξέρω ότι το νομοσχέδιο το έφτιαξε ο Βούτσης, ένα χρόνο επί Κουρουμπλή κουβεντιάζαμε και αυξάναμε τα άρθρα, έφυγε ο Κουρουμπλής, ήρθε ο Σκουρλέτης και το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί. Ενάμισι χρόνο.
Και λέω εγώ, εγώ έχω ένα Δήμο που αν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, ένα θα πω που με αφορά, θα είχα γλιτώσει στον ενάμισι χρόνο με τη μείωση του επιτοκίου που δεν μπορώ να κάνω, ένα εκατομμύριο ευρώ τόκους, σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο. Ένα εκατομμύριο ευρώ τόκους. Και ο Μώραλης που κάθεται εκεί, θα είχε γλιτώσει δύο εκατομμύρια τόκους σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο, αν το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση επί Βούτση.
Και κινδυνεύει, εγώ δεν ξέρω αν θα πάει σε εκλογές η χώρα ή όχι, δεν ξέρω τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, να τελειώσει και αυτό, να μπούμε σε μια προεκλογική περίοδο και να τελειώσει και αυτό και να περιμένω  τον άλλον που θα έρθει να το ψηφίσει, όταν εμείς καιγόμαστε για καθημερινές διατάξεις που δυσκολεύουν τη ζωή μας.
Και βέβαια θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση...
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Ναι. Το επιτόκιο σήμερα, το επιτόκιο που έχουμε εμείς είναι 6%. Έδωσε τη δυνατότητα το Παρακαταθηκών να πάει στο 4,5, αλλά όσοι είχαμε εξαντλήσει την 25ετία δεν μπορούμε να πάμε στο 4,5. Έπρεπε να ψηφιστεί μια διάταξη που να λέει ότι μπορούμε να πάμε στην 35ετία και να αλλάξει και το επιτόκιο. Αυτό λοιπόν το πολύ απλό, που δεν είναι θέμα Τρόικας ή κάτι άλλο, γιατί κανείς δεν έχει αντίρρηση, περιμένει ενάμισι χρόνο και αυτόν τον ενάμιση χρόνο εμείς πληρώνουμε επιτόκιο 1,5% παραπάνω, όσοι έχουμε… πάνω από 40 Δήμοι στη χώρα, μεγάλοι Δήμοι, γιατί δεν έχει ψηφιστεί αυτό. Και αντίστοιχα. Εγώ λέω ότι αν αυτή τη στιγμή έπεφτε η κυβέρνηση, όλα αυτά που ήταν αλλαγές υποτίθεται σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα ψηφίζονταν μετά από ενάμισι χρόνο.
Πάμε στο κομμάτι το μεταναστευτικό, που ελάχιστα το θίξαμε. Είναι πάρα πολύ κρίμα ενάμισι χρόνο μετά να έχουμε Δήμους στα νησιά μας και όχι μόνο, που ταλαιπωρούνται ατελείωτα με αυτή την ιστορία. Ο.Κ., εγώ τουλάχιστον ήμουν πάρα πολύ ανεκτικός στην αρχή, με την έννοια ότι ήταν κάτι καινούργιο, με τον τρόπο που προέκυψε κανείς δεν μπορούσε να ήταν έτοιμος, έπρεπε να δοθεί χρόνος. Δόθηκε, ξανά δόθηκε, εξακολουθούμε να είμαστε σε πολύ κακή στιγμή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε φαινόμενα σαν και αυτά που συμβαίνουν στα νησιά.
Και να πάω στο  τελευταίο κομμάτι, του νομοσχεδίου του συγκεκριμένου. Κάναμε ένα Συνέδριο στο Βόλο, που  δυστυχώς οι παρατάξεις, αλλά και οι Σύνεδροι, τοποθετήθηκαν εφ’ όλη της ύλης. Είχαμε πει αυτό το Συνέδριο θα είναι πάνω στη μεταρρύθμιση. Δυστυχώς η ανάγκη μας να πούμε τον πόνο μας, οδηγεί κάθε φορά στο να επαναλαμβάνουμε τις δικές μας αγωνίες. Ήταν ένα Συνέδριο μόνο για αυτό. Δυστυχώς δεν ήταν μόνο για αυτό. Ήταν για όλα τα άλλα.
Και η θέση μας θεωρώ εκεί ως ΚΕΔΕ, που λέει αφήστε το εκλογικό για το τέλος, είναι μια πάρα πολύ σωστή θέση. Ξέρετε τι κίνδυνος υπάρχει, συνάδελφοι; Άκουσα και την πρόταση του κυρίου Κοιμήση. Να εγκλωβιστούμε στο ποιο θα είναι το εκλογικό. Για πότε; Για τις άλλες εκλογές. Και ποιος σας λέει εσάς ότι αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι θα ξανά είστε Δήμαρχος στις άλλες εκλογές και σας  νοιάζει το εκλογικό;
Ας λύσουμε την περίοδο αυτή, ας κινηθούμε με τα τρέχοντα. Να εγκλωβιστώ εγώ στο ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα και να το κάνω αυτό το κυρίαρχο θέμα, είναι λάθος κατά την άποψή  μου. Σαφέστατα κάποιοι έχουν αυτή την άποψη, κάποιοι την άλλη. Αλλά δεν είναι το κύριο θέμα. Ας κλείσουμε όλα τα άλλα και να δούμε, όπως λέει και η ΚΕΔΕ, το εκλογικό μετά. Αλλά να κλείσουμε όλα τα άλλα. Και αυτή τη στιγμή ίσα που τα έχουμε ανοίξει. Δεν έχουμε κλείσει τίποτα.
Εγώ θεωρώ ότι η ΚΕΔΕ έκανε δουλειά αυτούς τους έξι μήνες και το λέω από εδώ, γιατί παίρνω τις ευθύνες μου, με την έννοια εγώ έκανα κριτική στην ΚΕΔΕ ότι όταν άνοιξε ο διάλογος δεν είχε θέσεις και δεν είχε θέσεις, ενώ έπρεπε να το περιμένουμε και να είχαμε θέσεις. Όμως αυτούς τους έξι μήνες με τη δουλειά που έκανε το ΙΤΑ, με τη δουλειά που έκαναν οι άλλες ομάδες, πραγματικά έχει θέσεις. Συμφωνείς,  δεν συμφωνείς, λίγη σημασία έχει. Αλλά ως Αυτοδιοίκηση έχεις θέσεις πια να κουβεντιάσεις με το Υπουργείο. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη και τις θετικές εξελίξεις οφείλουμε να τις λέμε πάντα.
Εξακολουθώ να έχω την απορία αν έπρεπε να ανοίξει θέμα γενικώς ενός νέου Καλλικράτη, διότι τον προηγούμενο δεν τον κουβεντιάσαμε επαρκώς, ήταν καλός, ήταν κακός, πού έπασχε και λοιπά. Δεύτερον, πόροι δεν υπάρχουν, άρα πώς ανοίγεις έναν καινούργιο νόμο, τα έχουμε πει όλοι, χωρίς πόρους; Και αυτό που έμοιασε, εγώ θέλω να πιστεύω δεν ήταν έτσι, στην Αυτοδιοίκηση να θέλει να περάσει το Υπουργείο, ήταν ο νόμος για την απλή αναλογική. Μα αυτό περνάει πολύ απλά και από μόνο του, δεν χρειάζεται να κάνουμε έναν καινούργιο νόμο για να το βάλουμε από πίσω.
Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι από εδώ και εμπρός και φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση τουλάχιστον να μην κλείσει ο νόμος εδώ και τώρα, αυτό, έχουμε το χρόνο, δεν λέω ο εκλογικός, όλη η ιστορία του Καλλικράτη, έχουμε το χρόνο να κουβεντιάσουμε ψύχραιμα και να το δούμε.
Θέλω να πω και κάτι άλλο με την κινητικότητα, μια και βλέπω την κυρία Γεροβασίλη εδώ πέρα. Είναι αυτό που έλεγα πριν. Αυτοί που κάνουν τους νόμους, δεν αντιλαμβάνονται τι θα πει Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι σκληρότερα από παντού στο Δημόσιο, δουλεύουν στην Αυτοδιοίκηση. Γιατί; Γιατί εμείς είμαστε από πάνω τους και τους ελέγχουμε και ξέρουμε τι γίνεται.
Και τι μας λέτε τώρα; Ότι μπορεί να φεύγει ο κάθε… μα  γιατί να μη φύγει; Το 50% είναι αστείο νούμερο, και το 60%, 65, είναι αστείο νούμερο. Θα αδειάσει η Αυτοδιοίκηση. Και εν πάση περιπτώσει, δικοί μας υπάλληλοι ήταν, με ποιο τρόπο όλοι μπαίνουμε στον ίδιο κορβανά; Δεν έχει λογική. Όποιος είναι Δήμαρχος ξέρει πάρα πολύ καλά τι θα πει αυτό. Είναι αυτό που λέω, ότι αυτοί που νομοθετούν, δεν έχουν κάνει Δήμαρχοι και δεν ακούνε, γιατί με τον κύριο Βερναρδάκη και ως ΠΕΔΑ και διαφορετικά μιλήσαμε πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς δεν έγινε. Μιλήσαμε πάρα πολλές φορές και με την παράταση των συμβάσεων των 8μηνιτών, που ομόφωνα είμαστε ενάντια σε αυτό που έγινε. Εν πάση περιπτώσει, νομοθετούν. Ο καθένας λειτουργεί με τον τρόπο που νομίζει.
Άκουσα χθες τον Υπουργό, τον κύριο Σκουρλέτη, να λέει ότι είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των πόρων μας. Δεν είναι ωραίο το ’16, το ’15 και το ’17 να συνεχίζουν να μειώνουν και να λέμε: είναι η τελευταία χρονιά. Γιατί να πιστέψουμε; Γιατί να ησυχάσουμε; Και πάνω από όλα, πώς θα αντέξουμε αυτό το διάστημα με τις συνεχείς μειώσεις;
Και ακούγοντας και όλους τους άλλους εχθές, θυμήθηκα τα λόγια του Σαββόπουλου. Τους πολιτικούς μας εδώ και τις θέσεις, εν πάση περιπτώσει. «Τα λόγια που οδήγησαν μια γενιά στα πιο βαθιά χασμουρητά». Και η αίσθηση που είχαμε όλοι εδώ, ήταν αυτή, των βαθιών χασμουρητών. Γιατί κανείς μας εδώ δεν έγινε σοφότερος φεύγοντας χθες το βράδυ από εδώ.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Και θυμού. Ο θυμός νομίζω ότι είναι πάγιος πια μέσα μας, σε όλους.
Είπε ο κύριος Κοιμήσης ότι δεν υπάρχει χειρότερη κυβέρνηση από τη σημερινή. Όπως και να το δεις, χειρότερη κυβέρνηση από του Σαμαρά – Βενιζέλου, για την Αυτοδιοίκηση, δεν υπήρξε. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή. Τα εξισώνω όλα, δεν υπάρχει. Όταν αυτοί μείωσαν 65% τους πόρους της Αυτοδιοίκησης και μειώνει και 10% ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ ο χειρότερος. Μην τρελαθώ. Και δεν ερχόμαστε να λέμε εδώ: εγώ τόσο, εγώ το άλλο. Και δεν με ενδιαφέρει, να σας το πω, η κυβερνητική αντιπαράθεση ως αυτοδιοικητικό. Όταν το επιλέξω, αν το επιλέξω ποτέ, που δεν νομίζω, θα πάω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτοδιοικητικός είμαι και έτσι θα κρίνω, όπως κρίνω όλη μου τη ζωή.
Έκανε μία έρευνα η Public Issue προχθές και έχει μεγάλη σημασία αν την είδατε, το 92%, λέει, είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και το 82% από την αντιπολίτευση. Είναι απίστευτα νούμερα και το ένα και το άλλο. Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα και αυτή την κατάσταση προσπαθούμε εμείς να διαχειριστούμε.
Είπε ο κύριος Μητσοτάκης χθες, κάτι που με πείραξε. Είπε και κάτι που μου άρεσε. Που μου άρεσε, με την έννοια της αλήθειας. Είπε ότι: μην περιμένετε λεφτά, δεν έχει. Του το έχω ξαναπεί και στην ΚΕΔΕ όταν είχε έρθει, ότι ο κύριος Μητσοτάκης τουλάχιστον είναι αληθής. Αυτό είναι, σου αρέσει, δεν σου αρέσει, έτσι είναι. Killer, κατά την άποψή μου, έτσι χάσαμε τη Δημοτική Αστυνομία, έτσι χάσαμε τους σχολικούς φύλακες, αλλά δεν χάιδεψε τα αυτιά μας. Τώρα έρχεται λοιπόν εδώ και λέει: ξεχάστε το, παιδιά. Άρα δεν είναι οι κακοί ΣΥΡΙΖΑίοι που δεν μας δίνουν λεφτά. Και οι άλλοι να έρθουν, τα ίδια θα κάνουν. Για να είμαστε σαφείς σε αυτό το κομμάτι. Ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρος.
Είπε όμως κάτι άλλο, αυτό με πείραξε, που λέει: οι κακοί Δήμαρχοι πηγαίνουν σπίτι τους. Εγώ είμαι Δήμαρχος πολλά χρόνια, το ξέρετε, και το ’14 πήρα πάλι 62%. Δεν θεωρώ ότι εγώ είμαι ο καλός Δήμαρχος και όσοι έχασαν το ’14 ήταν κακοί Δήμαρχοι. Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτό που έζησαν το ’10 – ’14 και έχασαν, οι 200 από τους 300 Δημάρχους χάσανε το ’14, δεν ήταν γιατί ήταν κακοί αυτοί. Ήταν γιατί η χώρα βρέθηκε σε αυτή τη συγκυρία, που συνέθλιψε πάρα πολύ κόσμο. Θα μπορούσαμε να ήμασταν στη θέση τους. Ή να είμαστε στη θέση τους το ’19. Γιατί εξακολουθεί να είναι μία θλιβερή συγκυρία. Αλλά αυτό δεν κάνει τους Δημάρχους καλούς ή κακούς, να τα λέμε μεταξύ μας εν πάση περιπτώσει. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα όταν ζεις τέτοιες συγκυρίες, να τελειώνεις με αυτό.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: (εκτός μικροφώνου)
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Μη διακόπτουμε, παρακαλώ, κύριε Χατζηδάκη.
             Μην ερεθίζετε, τον κύριο Χατζηδάκη.
Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Όχι, με επιβραβεύει και χαίρομαι.
Δεν μου αρέσει όλο το κομμάτι των φωτογραφιών, των βίντεο, των λευκωμάτων και της προβολής του Προέδρου. Και δεν λέω… Λέω του Προέδρου του Οργάνου, δεν λέω του Πατούλη ως Γιώργου, με τον οποίο, μπορεί να τον συμπαθώ ή να έχω την όποια σχέση. Θεωρώ ότι αυτό το Όργανο  και αυτή η θέση, δεν είναι για προβολή. Δηλαδή αν δει κανείς το λεύκωμα που βγήκε χθες και από διαστροφή το ξεφύλλισα, όλες οι Διοικήσεις της ΚΕΔΕ έχουν 10 σελίδες και αυτή η Διοίκηση σε 2 χρόνια, όχι σε ολόκληρη θητεία, έχει 20. Ο Ασκούνης έχει 5 φωτογραφίες και ο Πρόεδρός μας έχει 45. Ο Κουκουλόπουλος  έχει 12. Ο Κακλαμάνης, που τιμήσαμε, έχει 12. Και τα βιογραφικά όλων είναι μισή σελίδα, του Προέδρου μας είναι μιάμιση σελίδα. Δεν είναι λεύκωμα της Αυτοδιοίκησης που ανταποκρίνεται στην αντικειμενικότητα των πραγμάτων.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Και μπράβο του. Αλλά το λεύκωμα θα μείνει στους επόμενους όταν εμείς τελειώσουμε και θα έπρεπε να είναι ισορροπημένο. Και δεν είναι.
Λέω επίσης ότι δεν κατάλαβα γιατί τιμήσαμε τον Νικήτα τον Κακλαμάνη εχθές. Ως αυτοδιοικητικό, προσέξτε. Για πρώτη φορά. Ο Νικήτας ο Κακλαμάνης έκανε μία θητεία Δήμαρχος και μία θητεία Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Κουκουλόπουλος έκανε πέντε θητείες Δήμαρχος – είναι άδικο δηλαδή, από όλες τις μεριές –  και δύο θητείες Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Και θα έλεγα, κατά την άποψή μου, ήταν και ο καλύτερος Πρόεδρος που είχε η ΚΕΔΕ  και ας διαφωνώ μαζί του και με την παράταξή του και πολύ περισσότερο με την Υπουργική του θητεία, που σκοτωθήκαμε. Αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Να τα ξεχωρίζουμε.
Δεν μπορείς λοιπόν πριν τιμήσεις τον Κουκουλόπουλο, να τιμάς τον Νικήτα τον Κακλαμάνη. Τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά έξυπνο άνθρωπο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις έξυπνους ανθρώπους στα πόστα. Εγώ 4 χρόνια τον παρακολουθούσα στις κινήσεις του τις καθημερινές, διότι μάθαινα από αυτόν. Μεγάλη αλεπού, πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος, μπράβο του. Αλλά αυτοδιοικητικά να τον τιμήσω, δεν βλέπω το λόγο και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί, όπως φαντάζομαι δεν το κατάλαβε και κανείς από εσάς.
Κλείνοντας, θα σας διαβάσω ένα κείμενο που είναι η θέση της παράταξής μας, στην οποία εν ολίγοις λέμε ότι δεν θα συναθροιστούμε με κανέναν σε αυτό το συνέδριο. Μέχρι τώρα είχαμε μία διάθεση που έλεγε να ψηφίσουμε μαζί ένα ενιαίο κείμενο. Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και δεν θα το κάνουμε. Σας διαβάζω το κείμενο δύο λεπτά και τελειώνω.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Μετά από δυο χρόνια παρουσίας μας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έχουμε σχηματίσει μια σαφή και καθαρή εικόνα για τα όρια και τις διαθέσεις του οργάνου αυτού. Όπως επίσης έχουμε σχηματίσει και την αντίστοιχη εικόνα για τις διαθέσεις, τα όρια, και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.
             Σήμερα λοιπόν μπορεί να συμφωνούμε σε αρκετά απ’ όσα προβλέπεται να μπουν στο κείμενο συμπερασμάτων του συνεδρίου.
             Επιλέγουμε όμως να μην ταυτιστούμε σε αυτό με την πλειοψηφία του ΔΣ και των προθύμων συμμάχων του, γιατί θεωρούμε ότι πλειοδοτούν σε δελτία τύπου, φωτογραφήσεις, social media, μελέτες και ημερίδες χωρίς αποτελεσματικότητα. Συζητάει με πολλούς για πολλά και επιτυγχάνει από λίγους τα ελάχιστα.
             Η αντικυβερνητική ρητορική, ενίοτε και πολεμική, που ασκεί δεν είναι καθόλου αποτελεσματική και έχει ήδη απογοητεύσει μεγάλο μέρος των συνέδρων, αλλά και του συνόλου των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.
             Από την άλλη δεν επιθυμούμε μετά από δυο χρόνια να δώσουμε άλλο χρόνο αδράνειας και προσαρμογής στην κυβερνητική πολιτική.
             Η εναπόθεση του συνόλου της πολιτικής της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραπέμπεται στο Νέο Καλλικράτη, παραβλέποντας τις σύγχρονες καθημερινές πληγές των δήμων. Αλλά θα αντέξουμε μέχρι τότε;
             Κατόπιν τούτων, επιλέγουμε να αθροιστούμε με την αυτοδιοίκηση που δεν ταυτίζεται κομματικά με καμία κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, και παρά την καθημερινή μοναξιά της δίνει τη μάχη να κρατήσει τους δήμους ανοιχτούς και λειτουργικούς.
             Κρατιόμαστε μακριά από άσφαιρα αντικυβερνητικά πυρά, αλλά και μακριά από κυβερνητικούς εναγκαλισμούς. Ζητάμε από όλους σας να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης χωρίς να είναι η εικόνα το σημαντικό, αλλά η πρακτική.

             Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου